Gemeentelijke aanpak overlast

Gemeentelijke aanpak van overlast en leefbaarheid in Ede Centrum

Actuele situatie en mogelijkheden voor bewoners
In de Nieuwe Stationsstraat en andere delen van het centrum worden verschillende vormen van overlast ervaren. Deze signalen komen ook bij ons binnen, en worden doorgegeven aan de gemeente. De gemeente heeft aangegeven wat de huidige aanpak van overlast is, die we graag met u delen, en staat ook open voor suggesties van bewoners om de leefbaarheid in het centrumgebied te verbeteren.

Wat is de huidige aanpak en wat kunt u nu al doen bij vervuiling en overlast?

Afval/zwerfvuil:  Er zijn reguliere schoonmaakbeurten door een aannemer en 3 dagen in de week lopen er vrijwilligers rond onder leiding van Straatpastor Max om zwerfvuil weg te halen. Vervuiling en zwerfvuil kan gemeld worden via de gemeentelijke website voor spoedige opruiming. Als u constateert dat afval afkomstig is van bedrijven, kunt u dit ook melden bij de gemeente. Bedrijven zijn namelijk verplicht bedrijfsafval binnen 25 meter rondom hun zaak op te ruimen.
U kunt eventueel ook 'Schone Held' worden via www.ede.nl/meedoen-en-meepraten/schone-helden en zelf afval opruimen dat gratis wordt opgehaald.

Verkeerd geparkeerde fietsen: Dit is een hardnekkig probleem wat bewoners aankaarten. Een structurele oplossing hiervoor vereist aanvullende regelgeving en het opzetten van een ophaaldienst en depot. Deze optie wordt momenteel onderzocht door de gemeente, maar is nog niet geïmplementeerd vanwege de hoge kosten en logistieke uitdagingen, qua bewaarplicht in het depot en personeel voor een ophaaldienst.

Geluidsoverlast:  Het centrum is een horeca-concentratiegebied en een bepaalde mate van geluid is dan ook te verwachten van het uitgaanspubliek, maar bij acute geluidsoverlast kunt u altijd contact opnemen met handhaving of politie. Als het om regelmatige geluidoverlast door (parkerende) auto’s gaat kan dit ook bij de gemeente als overlast gemeld worden.

Wildplassen/braken: Dit is strafbaar gedrag en wordt bij constatering beboet. Het probleem hierbij is dat de overlastveroorzaker op heterdaad betrapt moet worden, dus het handhaven op deze vorm van overlast kent zijn beperkingen.

Overlast door personen onder invloed: Omwonenden van de dagopvang hebben de beschikking over een speciaal telefoonnummer indien zij overlast van bezoekers van de dagopvang ervaren (beschikbaar op aanvraag via de gebiedsmanager van de gemeente). De begeleiders zullen deze personen dan aanspreken op hun gedrag, wat veelal effect heeft. Daarnaast kunt u overlast door rondhangende personen altijd melden bij de gemeente. Dit kan via de website, maar als er een direct probleem is met de veiligheid kunt u ook de meldkamer bellen.

Ontwikkelingen in het centrum
De gemeente wil graag de Nieuwe Stationsstraat verfraaien, maar wordt beperkt door het feit dat het merendeel van de grond in particulier bezit is. Plannen voor geveltuinen en vergroening van parkeerplekken voor het pand van het Leger des Heils zijn hierdoor niet te realiseren, omdat niet alle eigenaren wensen mee te werken aan deze plannen.

Voor het gehele centrum geldt dat er aan de leefbaarheid gewerkt wordt met gerichte handhaving waar mogelijk, extra schoonmaakrondes en dagopvang van thuislozen.

Uw ideeën zijn welkom!
Het beheersen van de leefbaarheid in een centrum met veel inwoners en bezoekers die niet allemaal dezelfde waarden en normen delen, is en blijft een uitdaging. De gemeente erkent dat de huidige aanpak niet alle overlast kan wegnemen, en is hierbij beperkt qua middelen en beleid. Echter, de gemeente staat ook open voor suggesties van bewoners om de leefbaarheid in het centrumgebied te verbeteren, en roept op om deze te delen.
Heeft u als bewoner goede ideeën of initiatieven om de Nieuwe Stationsstraat of andere delen van het centrum leefbaarder te maken, uiteraard rekening houdend met het bestaande kader van uitgaansleven en andere centrumfuncties? Neemt u dan contact op met de gebiedsmanager van de gemeente. De gemeente gaat dan met u en andere initiatiefnemers in gesprek.


Belangrijke contactgegevens

  • Melden vervuiling/zwerfvuil en handhaving op andere overlast in de leefomgeving via de website van de gemeente: www.ede.nl/melding
  • Is er een direct probleem met veiligheid of foutparkeren? Bel dan de gemeentelijke meldkamer op 0318-680132.
  • Gebiedsmanager Ede-Centraal, Frederik Geerink: edecentraal@ede.nl
Verberg menu  
Verberg menu  

Kunt u niet direct vinden wat u zoekt, of heeft u vragen, dan kunt u onze klantenservice bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
‭+31 6 31 95 71 20‬